Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Πρωινό με τους Γονείς.

Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εργαστήρι γονέων. Αυτή η δεύτερη ομάδα , ήταν πιο προετοιμασμένη και υποψιασμένη για το τι πρόκειται να συμβεί, αλλά και πάλι είχαμε να κάμψουμε ισχυρές αντιστάσεις του τύπου: "Εγώ δεν ξέρω να  ζωγραφίζω!". Επειδή στο νηπιαγωγείο καθημερινά έρχεσαι σε επαφή με παιδιά, που είναι έτοιμα να πειραματιστούν χωρίς να τα ενδιαφέρει το αποτέλεσμα αλλά διασκεδάζουν τη διαδικασία, η ισχυρή αντίσταση των ενηλίκων οφείλεται στο πόση σημασία δίνουμε στο τελικό αποτέλεσμα, παραγνωρίζοντας το "ταξίδι".
Προηγήθηκε πάλι το θεωρητικό κομμάτι, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών αλλά και επικεντρωμένο σε βασικά σημεία-ορόσημα της καλλιτεχνικής πορείας του Πικάσσο. Η ιδιαιτερότητα αυτής της ομάδας ήταν ότι συμμετείχαν και  αρκετά αδέρφια των παιδιών που φοιτούν στο νηπιαγωγείο. Στο παιγνίδι με τον ζωγράφο και το μοντέλο αυτή την φορά είχαμε μεγαλύτερη συμμετοχή και ήταν το έναυσμα για να σπάσει η αμηχανία. Χωριστήκαμε πάλι σε ομάδες, όπως δουλεύουμε και στο νηπιαγωγείο, και λειτούργησαν τα γνωστά εργαστήρια, συγγραφής και ζωγραφικής. Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με την περίοδο του Κυβισμού και του κολάζ, ενώ η δεύτερη επικεντρώθηκε στην Μπλε περίοδο και σε ένα χαρακτηριστικό μοτίβο του Πικάσο, την κιθάρα.
Ενδιαφέρουσες ήταν επίσης και οι συζητήσεις που προέκυψαν στο παρασκήνιο των εργαστηρίων με αφορμή την εκκεντρικότητα και την αποδοχή των έργων του Πικάσσο, καθώς και το κομμάτι της προσωπικής του ζωής. Σχολιάστηκε ότι  τα έργα του βγάζουν μια "σκληρότητα" λόγω των γωνιών και των τεμαχισμένων σχημάτων. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ήταν  φορέας μιας ταραγμένης και έντονης ιστορικά περιόδου και αυτό που αποτυπώνεται στα έργα του  είναι κυρίως η ένταση και όχι η δυστυχία.Όσο για την προσωπική του ζωή πέθανε ευτυχισμένος 91 ετών,παράγοντας τέχνη μέχρι το τέλος και έχοντας έναν έντονο τρόπο ζωής.
Γράφοντας ένα παραμύθι όλοι μαζί.
Η ομάδα του κολάζ επί τω έργω.
Τελικά δεν είναι δύσκολο να ζωγραφίζεις!
Η ζωγραφική είναι οικογενειακή υπόθεση!
Η αρχή είναι πάντα δύσκολη..........
Δουλεύοντας  με μια κιθάρα,πολλές γωνίες και καμπύλες...και πολλά πολλά χρώματα.
Άραγε τι χρώμα θα βγει;
Η μπλε κιθάρα με τις γωνίες.
Προσθέτοντας τις τελευταίες πινελιές στην μπλε κιθάρα με τις καμπύλες.
Μήπως να κάνουμε και ένα εργαστήρι φωτογραφίας;

Μπλε κιθάρα με καμπύλες


 Μπλε κιθάρα με γωνίες
 Κολαζ 1
Κολαζ 2


Κολαζ 3




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου