Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που μαθαίνουν οι Τέχνες στα παιδιά

1. Οι τέχνες διδάσκουν στα παιδιά να κρίνουν σωστά τις ποιοτικές σχέσεις. Στις τέχνες είναι σημαντική η κριτική ικανότητα και όχι, όπως συμβαίνει με πολλά μαθήματα του προγράμματος σπουδών, οι σωστές απαντήσεις και οι κανόνες.
2. Οι τέχνες διδάσκουν στα παιδιά ότι ένα πρόβλημα μπορεί να έχει περισσότερες από μία λύση και ότι για κάθε ερώτημα μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία απαντήσεις.
3. Οι τέχνες εξυμνούν πολλαπλές προοπτικές. Ένα από τα μεγάλα διδάγματά τους είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δούμε και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο.
4. Οι τέχνες διδάσκουν στα παιδιά ότι σε περίπλοκες μορφές προβλημάτων οι σκοποί επίλυσης δεν είναι σταθεροί, αλλά αλλάζουν ανάλογα με την περίσταση και την ευκαιρία. Το να μαθαίνει κανείς μέσα από τέχνες απαιτεί την ικανότητα και την προθυμία να παραδοθεί στις απροσδόκητες δυνατότητες που δίνει ενα έργο καθώς εξελίσσεται.
5. Οι τέχνες προβάλουν έντονα το γεγονός ότι ούτε οι λέξεις ούτε οι αριθμοί μπορούν να εκφράσουν ό,τι μπορούμε να γνωρίζουμε. Τα όρια της γλωσσικής μας ικανότητας δεν καθορίζουν τα όρια της γνώσης μας.
6. Οι τέχνες διδάσκουν τους μαθητές ότι οι μικρές διαφορές μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες. Οι τέχνες κινούνται με λεπτότητα ανάμεσα σε διακριτικούς τόνους.
7. Οι τέχνες διδάσκουν τους μαθητές να σκεφτούν με τη χρήση και διαμέσου ενός υλικού. Όλες οι μορφές τέχνης χρησιμοποιούν κάποια μέσα, με τα οποία οι εικόνες γίνονται πραγματικότητα.
8. Οι τέχνες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να λένε ό, τι δεν μπορεί να ειπωθεί. Όταν τα παιδιά καλούνται να αποκαλύψουν τι συναισθήματα τους δημιουργεί ένα έργο Τέχνης, τότε πρέπει να καταφύγουν στις ποιητικές τους ικανότητες για να βρουν τις κατάλληλες λέξεις.
9. Οι τέχνες μάς κάνουν ικανούς να αποκτήσουμε την εμπειρία που καμμια άλλη πηγή δεν μας δίνει και μέσα από μια τέτοια εμπειρία να ανακαλύψουμε το εύρος και την ποικιλία του τι είμαστε ικανοί να συναισθανόμαστε.
10. Η θέση των τεχνών στο σχολικό πρόγραμμα συμβολίζει για νέους αυτό που, αντίστοιχα για τους ενήλικες, είναι σημαντικό.
Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά από το προτότυπο, στα Αγγλικά, κείμενο: http://users.sch.gr/izogakis/?p=4710
ΠΗΓΗ: Eisner, E. (2002). The Arts and the Creation of Mind, In Chapter 4, What the Arts Teach and How It Shows. (pp. 70-92). Yale University Press. Available from NAEA Publications.

Ψίθυροι............

Πολλές φορές....οι πίνακες κρύβουν μια ιστορία....και χρειάζεται να πλησιάσουμε κοντά για να την ακούσουμε.
Και ίσως κάποιες φορές να χρειαστεί να κλείσουμε και τα μάτια για να την ονειρευτούμε........
Και κάποιες φορές ....μπορεί να την φανταστούμε ...............................

Mια φορά και έναν  καιρό, ήταν ένας κύριος, που ζούσε στην παραμυθοχώρα. Κάθε πρωί μαγείρευε παραμύθια. Ήταν ένας μάγειρας παραμυθάς!
Σήμερα είχε σκοπό να μαγειρέψει ένα παραμύθι με πριγκίπισσες αλλά του έλειπαν οι νάνοι της Χιονάτης.Έτσι λοιπόν αποφάσισε να βγει έξω και να ψάξει παραμύθια στα χορτάρια.
Ξαφνικά πετάχτηκε μπροστά του  ένα τεράστιο τέρας.
-Σε παρακαλώ,μην με φας και θα κάνω ό,τι θέλεις,είπε ο μάγειρας παραμυθιών.
Το σκέφτηκε λίγο το τέρας και του είπε: Άσε με να σε ζωγραφίσω!
Έκλεισε τα μάτια ο παραμυθάς...και όταν ξύπνησε είχε γίνει πολύχρωμος! 

(Το παραμύθι δημιουργήθηκε από τα παιδιά,χωρίς καμία δική μου παρέμβαση, με αφορμή τον  πίνακα που δημιουργήθηκε στο Εργαστήρι Γονέων,στο πλαίσιο του προγράμματος "Μαθαίνουμε παρέα" του ιδρύματος Ι.Λάτση. Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήταν η παραγωγή λόγου και συγκεκριμένα παραμυθιού,ακολουθώντας κανόνες χρονικής αλληλουχίας και πλοκής.)